sâmbătă, 6 august 2011

Sfaturi pentru examenele de grad

Unul important: interesati-va de toate aspectele. Stresati-l pe instructor si cereti-i sa va spuna tot ce v-ar interesa. Ce tehnici trebuie sa stapaniti pentru examen, cat va costa, cand puteti repeta examinarea, cand sa veniti la dojo pentru examinare, ce sa mancati in ziua aceea, ce sa mai lucrati si cate va mai trec prin minte. In mod normal veti primi raspunsurile dorite. Nu uitati ca este dreptul vostru de a fi INFORMATI. Este vorba de munca pe care ati depus-o in ultimele luni si de ce sa va faceti mai multe probleme decat e necesar?
Daca ati “picat” interesati-va DE CE? Este un examen ceea ce inseamna ca trebuie sa INVATATI ceva din aceasta experienta. Un instructor bine intentionat va va explica unde ati avut probleme, va va oferi sfaturi si va va programa pentru o reexaminare. IMPORTANT !!! Faptul ca nu ati promovat un examen de centura nu e capat de lume. Nu inseamna ca v-ati facut de rusine sau ca sunteti incompetenti. Inseamna doar ca probabil exista cateva micute detalii tehnice pe care trebuie sa le mai lucrati si mai ales ca poate ati avut ghinion, n-ati dormit bine sau …
Nu este recomandabila atitudinea: COADA INTRE PICIOARE si VALEA … Sunteti niste elevi care trebuie sa poata aplica niste tehnici si trebuie sa fie convingatori cand fac asta. Daca nu ati reusit sa luati examenul … nici o problema. Exista reexaminarea si sensei nu se va uita mai urat numai pentru ca nu v-ati “calificat” pentru urmatoarea etapa.
Capul sus si fiti perseverenti.
Iata cateva aspecte pe care trebuie sa le aiba in vedere orice practicant pentru a reusi sa execute cat mai bine sectiunea de kata de la examen (sau chiar la concursuri.)
  • Secventa corecta a miscarilor si a tehnicilor de executat intr-un anumit kata, cu respectarea punctelor de kiai;
  • Controlul fortei;
  • Tensiune si contractie;
  • Viteza si ritm controlat
  • Atitudine
  • Directia miscarilor
  • Spirit si forta tehnicilor
  • Intensitatea privirii
  • Intelegerea tehnicilor aplicate (cunosasterea bunkai-ului pentru a intelege kata)
  • Abilitatea de a surprinde clar aspectele distinctive ale fiecarui kata
  • Finalizare impecabila
  • Postura
In timpul executiei tehnicilor din kihon, kata sau kumite este important sa tineti seama de mai multe amanunte si sa va asigurati ca nu sunt omise:
  • Forma perfecta
  • Atitudine corecta
  • Atentie
  • Timing perfect
  • Distanta corecta
  • Control
Faceti totul CAT MAI BINE. Nu fiti retinuti in timpul examenului. Executati totul cat mai bine si cat mai convingator. Daca ati gresit continuati (executia, nu sa gresiti :) ).
NU va subliniati greseala imbujorandu-va, oprindu-va din executie sau fugind din sala. Injuraturile printre dinti nu sunt nici ele potrivite si nu fac altceva decat sa dovedeasca lipsa de bun simt si un control inexistent. Altfel spus, nu atrageti atentia asupra greselii.
S-a intamplat ca un candidat sa execute jumatate dintr-un kata si jumatate din alt kata. A lucrat insa atat de convingator, incat a primit gradul numai pentru ca a avut stapanire de sine.
Daca ati gresit, mergeti mai departe, in caz ca nu ati fost opriti. S-ar putea ca instructorul sa nu fi observat eroarea. Este explicabil, tinand cont ca poate inainte a privit multe alte executii, iar atentia sa este diminuata. Prin sublinierea greselii va pavati singuri drumul catre o “reexaminare”. In plus la gradele inferioare este normal sa se greseasca, iar de multe ori examenul este trecut de cei care dau dovada de stapanire de sine si de o atitudine de adevarat karateka.
Cunoasteti momentul in care sa va testati. Nu va intrebati instructorul cand ar trebui sa sustineti examenul. Aflati din timp care sunt intervalele de timp dintre grade si incercati sa respectati acestea intervale. Nu intrebat instructorul daca ar trebui sa sustineti examenul, pentru ca aceasta nu mai este treaba sa. Incercati sa invatati toate tehnicile cerute pentru grad si intrati in examen.
Nu intrebati “centurile mari” cand sa va testati, pentru ca iarasi … este problema voastra PERSONALA si se poate sa aiba interese propri. Exista situatii in care unii incepatori isi vad de treaba si cresc in grad de cate ori au ocazia, in timp ce altii, cu grad mai mare sar peste unele posibilitati de examinare pentru ca nu au deprins tehnicile, pentru ca nu au putut participa la antrenamente sau pur si simplu pentru ca sunt lenesi. Va dati seama ca un practicant care s-a pregatit si a ajuns deja centura verde intr-un an si jumatate nu va fi privit neaparat cu ochi buni de altii care au stat la “albastru unu” tot acest timp. Daca “gradul” mai mic va intreba un asemenea coleg daca este bine sa intre in examen, raspunsul er putea fi ceva de genul: “Nu. Uite ca inca nu esti atat de bun. Eu am stat un an intreg la verde.”
Nu intrebati si nu asteptati aprobarea de la altii. Daca instructorul nu este impotriva testului … succes. Daca ati indeplinit cerintele de timp (numarul de luni cerut intre 2 grade) si ati invatat tehnicile … intrati in examen. Nu va opriti numai pentru ca nu sunteti perfecti. Nu este nici o mare onoare sa fi o centura galbena super buna. Ideea este sa invatati tehnicile si sa cresteti in grad. Odata ajunsi la gradul de shodan, puteti lucra la “perfectiune”.
Daca v-ati antrenat des si cu mare atentie, este imposibil sa nu obtineti gradul superior. Nu uitati, daca sunteti respinsi, nu este capat de lume. Puteti intotdeauna sa intrati la examen la urmatoarea data stabilita. Faptul ca incercati sa intrati in examen imediat ce vi se permite si dupa ce ati invatat tehnicile nu inseamna ca umblati dupa grade.
Exista inca o fateta a lucrurilor. Ati observat probabil ca exercitiile sunt impartite ca dificultate si veti auzi ceva de genul: “incepatorii executa age-uke, centurile albe si galbene age-uke, gyaku-tsuki, cele portocalii si verzi age-uke, gedan-barai, gyaku-tsuki si celelalte toate acestea plus mawashi-geri. Odata ce ati deprins tehnicile de baza, veti simti nevoia sa va “complicati” putin. DAR nu aveti voie sa sariti gradul, asa ca daca ati stat 2 ani la centura galbena … ati avut toate sansele sa va plictisiti de moarte.
Daca aveti intrebari, apelati la sensei. Inainte de test trebuie sa cunoasteti “ce se cere”. Un examen secret nu mai este examen. Printre intrebari nu se va numara “Sunt gata pentru test?”
Infrangerea trebuie traita cu demnitate si in dojo si in viata de zi cu zi. Nu faceti o tragedie din asta, nu faceti “scene” si NU RENUNTATI. Daca siguranta de sine este compromisa de esec, nu faceti altceva decat sa-l justificati.
Pregatiti-va in avans. “Porcul nu se ingrasa in ajun” este un proverb aplicabil si in karate. Daca nu v-ati antrenat de 6 luni, mai asteptati. Daca ati invatat kata ieri seara, mai asteptati. Sa mergeti total nepregatiti nu mai inseamna curaj ci inconstienta.
Acum relaxati-va. Multi studenti trec examenul de grad din prima. Daca v-ati atrenat des, v-ati insusit tehnicile si ati lucrat aspectele pe care a pus baza instructorul, nu aveti de ce sa va faceti probleme. Un anumit grad de nervozitate este normal si benefic, dar nu va lasati coplesiti de nesiguranta si de stres.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu