sâmbătă, 6 august 2011

Aspecte importante in alegerea unui club de arte martiale

1. Cât este de important un stil anume pentru tine?

De multe ori începătorii în arte marţiale au deja un stil în minte, când vine vorba să-şi găsească un club. Unii doresc să practice Karate, alţii Tae Kwon Do sau Aikido. Chiar dacă e bine să ştii ce doreşti, s-ar putea să ai o altă problemă: poate că nu există cluburi care să predea stilul ales de tine. Sau, dacă există, calitatea antrenamentelor să fie foarte slabă.
Ce faci în cazul acesta? Te alături unui club prost doar pentru că nu doreşti să renunţi la stilul respectiv? Găseşti un club excelent cu un stil diferit şi te antrenezi acolo? Din cele 2 variante,  mai indicată este ultima. Până la urma stilul în sine nu contează atât de mult, dacă ai un instructor excelent şi un club bun la care să te antrenezi.
De asta te-aş sfătui să fii deschis la orice soluţie. Chiar dacă ai o anumită preferinţă de stil, fii gata să alegi un club mai bun, chiar dacă asta înseamnă să nu te antrenezi în stilul ales iniţial.

2. Locaţie. Locaţie. Locaţie

Cât de mult ai de mers până la clubul ales? Nu contează mijlocul de transport, contează durata “călătoriei”. Acest aspect este probabil primul pe care trebuie să-l ai în atenţie, când cauţi un club de arte marţiale. Chiar dacă ţi-ar plăcea să te antrenezi la clubul ăla mişto de Kendo, să faci 300 de km până la el nu e prea plăcut.
Aşa că vei porni de la oferta din “cartierul” tău şi vei lărgi aria de interes cât eşti dispus să conduci/mergi pentru a te antrena. Trebuie să nu uiţi că programul tău zilnic conţine şi alte activităţi nu doar antrenamentele, deci nu poţi pierde o jumătate de oră doar pe drum.

3. Orar

Dacă ai deja o listă de cluburi din zona ta, a sosit momentul să le studiezi programul de antrenamente şi să vezi dacă se potriveşte cu programul tău. Am renunţat să mă antrenez timp de 5 ani, pentru că programul de la muncă se suprapunea celui de antrenamente. Pentru că nu aveam poftă să caut alt club şi trebuia oricum să investesc timp în afacerea mea online, a trebuit să renunţ la antrenamente.
Vezi deci care din cluburile din lista pe care ţi-ai pregătit-o are un program potrivit cu al tău. Şi o frecvenţă decentă a antrenamentelor pe săptămână. Poate vei dori să te antrenezi mai des de 2 ori pe săptămână şi ar trebui să alegi un club ce-ţi permite asta.

4. Dotări

Lista de cluburi a fost deja redusă. Ai cluburi din zona ta şi cu un program potrivit, e timpul să vezi ce se întâmplă şi la faţa locului.
Chiar dacă există instructori buni ce predau din garajul propriu sau prin parcuri, în general nu sunt chiar frecvenţi. Dacă nu ai un spirit prea aventuros, probabil vei dori să te antrenezi într-o sală cu un minim de confort. Eu nu m-aş antrena de pildă într-o sală jegoasă sau unde nu aş putea face un duş. Probabil nu mai sunt nici eu atât de tânără, probabil vreau ceva pentru banii pe care-i plătesc, poate sunt snoabă.
Cert este că şi dotările sunt importante. Poţi accepta un spaţiu mai mic şi poate un echipament ce ar trebui înnoit. Cine ştie, poate instructorul e chiar la început şi încă nu are toate dotările necesare. Nu este de acceptat însă o locaţie fără vestiar sau duşuri şi mai ales una murdară. Pot înţelege că nu are echipament de ultimă generaţie, dar nu pot accepta faptul că nu ştie să-şi cureţe sala.
Fii deci atent la ce se oferă la club. Nu accepta sala jegoasă şi nici duşuri împuţite. Una este să nu fie ultimul răcnet de facilităţi, alta este jegul şi lenea.

5. Instructorul

Discută cu instructorul principal. E important să ai o relaţie bună cu el, doar pe mâinile lui îţi laşi siguranţa şi sănătatea.
Ce calificare are instructorul? Ce spun alţii despre el? Cu atâta informaţie pe net e imposibil să nu poţi afla ceva despre persoana în cauză. Află dacă au fost probleme cu el, dacă a fost implicat în scandaluri.
Chiar dacă unele probleme nu sunt neapărat cauzate de respectivul instructor, vei avea totuşi o imagine mai clară asupra lui.
Cum îţi răspunde la întrebări? Întreabă, nu te sfii. E normal să ştii cât mai multe despre condiţiile din club, despre ce expectanţe are instructorul, reguli, sistem de plăţi, stil. Nu sta să te uiţi la el, întreabă.
Potenţialul tău instructor trebuie să fie deschis şi amabil. Să aibă o minimă răbdare şi să te respecte. Chiar dacă nu este genul de “vorbăreţ”, dacă te repede sau te tratează fără respect, nu e chiar cel mai bun candidat. Până la urmă eşti un client interesat de serviciile lui. Este instructorul implicat în antrenamente? Predă el sau are alţi studenţi care fac asta? Cât sunt de avansaţi? Nu aş plăti să mă antrenez la clubul Maestrului X, 6 Dan, şi să fiu de fapt antrenată de Gigel, care are 13 ani şi 3 Dan după ce s-a antrenat doi ani jumate.
Scoate din listă cluburile care nu-ţi lasă un “sentiment” pozitiv. Unde instructorul te-a repezit sau a refuzat să-ţi dea detalii.

6. Plăţi şi contracte

Un aspect important este şi preţul. Majoritatea avem un anumit buget alocat fiecărei activităţi, deci şi preţul contează. Dacă ai de ales un club cu preţuri mult peste limita pe care ai accepta-o şi nu consideri că oferă o asemenea calitate excepţională, probabil e indicat să nu te înscrii la ei. Porneşte însă cu un buget REALIST. Nu poţi avea pretenţii să te antrenezi într-un club foarte curat şi excelent dotat, cu instructori de calitate, pentru 2 lei pe lună.
Fii atent la sistemul de plaţi şi dacă solicită contracte. În general acesta este un semn rău. Dacă nu ştii sigur că te vei antrena peste 6 luni tot acolo, poate nu e chiar o idee bună să plăteşti pe un an întreg sau să mai şi semnezi vrun contract în acest sens.
Dacă poţi să te antrenezi gratis, fă-o. De multe ori cluburile oferă un antrenament gratuit, pentru a vedea clientul cum merge treaba. Profită de ocazie. Şi, dacă te simţi bine acolo, plăteşte lunar. Măcar la început, până ştii că doreşti să rămâi alături de ei.

7. Cum te simţi?

Bănuiesc că ai prins deja un curs măcar gratis sau încă studiezi serios cele câteva cluburi ce s-au calificat după toate eliminările anterioare. Cum ţi se par oamenii de acolo? Studenţii avansaţi sunt obraznici? Sunt atenţi cu cei începători? Îi sprijină sau îi bat? Chiar dacă un începător este “nimeni” în ierarhie, asta nu înseamnă că e normal să fie abuzat sau tratat fără respect.
Dacă vezi că studenţii sunt prost trataţi şi nu există nicio grijă pentru siguranţa lor, pleacă. Chiar dacă poţi accepta un antrenament mai dur, când poţi să-ţi depăşeşti limitele, dacă siguranţa şi sănătatea îţi sunt în pericol, nu mai este acceptabil. Nu eşti acolo să fii dus cu targa, eşti acolo să te antrenezi şi să te simţi bine.
Concluzionăm deci: există o serie de aspecte pe care trebuie să le ai în vedere, atunci când vine vorba să-ţi alegi un club de karate. E bine să fie destul de aproape de casă, cu un orar ce ţi se potriveşte, preţuri de bun simţ şi un inctructor dedicat, care munceşte alături de tine şi te ajută să creşti. Un club curat, cu facilităţile necesare şi o grupă de studenţi cu care să te antrenezi în mod plăcut şi, mai ales, în siguranţă. Dacă ai găsit un asemenea club, felicitări!
Antrenament plăcut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu