sâmbătă, 6 august 2011

Ce se intampla in dojo?

SALUTUL (REI)

Prin acesta demonstrati respect fata de superiori si fata de … sala de antrenament. Este destul de caraghios pentru un european sa salute o sala, dar sa nu uitati sa faceti acest lucru. Se executa salutul la intrarea in dojo si la iesire. Nu se iese cu spatele spre sala, ci cu spatele spre directia de mers, pentru ca astfel sa aratati respect fata de cei care mai sunt in sala sau fata de dojo in sine. Daca va consoleaza, ganditi-va ca sala de sport pentru un timp se “personifica” si veti trece mai usor peste problema salutului.
Salutul se executa “de sus” sau “de jos”. In primul caz, veti pastra pozitia bipeda, naturala, cu palmele deschise atingand coapsele, calcaiele lipite si varfurile picioarelor indreptate usor spre exterior, formand un unghi de 45 de grade. Sensei sau sempai va cere acesta pozitie spunand MUSUBI-DACHI. Chiar daca de obicei se aude numai …subi-dachi, e clar ca este pozitia din care se va saluta. Din acesta pozitie de “drepti” veti indoi usor trunchiul spre inainte. Daca sunteti aliniati si salutati un superior, privirea va fi indreptata in jos.

ALINIEREA !!!

Cand auziti acesta comanda veti trece in rand. Daca sunt prea multi studenti se executa alinierea pe doua randuri, daca nu … pe unul singur. In partea dreapta se aliniaza rangurile superioare. In stanga lor vor fi centurile inferioare, IN ORDINEA DESCRESCATOARE A GRADULUI, iar in partea stanga vor sta “civilii”, aceia care nu sunt imbracati in karategi, care au uitat centura sau nu au uniforma completa. Intarziatii vor sta IN PARTEA STANGA, la capat, chiar daca au uniforma completa.

YOI !!! … sau PREGATITI-VA !!!

Veti lua pozitia “naturala” SHIZENTAI (picioarele paralele, distanta intre ele – o latime de umar, bratele drepte, pumnii stransi indreptati usor spre inainte.)
SEIZA
Acesta este o pozitie de “asezat” specific japoneza. Coborati prima data genunchiul STANG, apoi cel drept. Indreptati simultan talpile, astfel incat sa va sprijiniti pe partea superioara a labelor picioarelor, cu talpile indreptate in sus. Genunchii vor fi la o latime de umar unul de celalalt, labele picioarelor apropiate (de fapt in partea aceea veti incrucisa picioarele.) Nu conteaza care picior este deasupra. Asezati-va palmele pe coapse, cu degetele indreptate spre interior. SPATELE DREPT !
MOKUSO (MEDITATI)
La acesta comanda inchideti ochii, respirati normal si … meditati.
YAME sau MOKUSO YAME
Acum s-a incheiat meditatia. Veti deschide ochii si veti reveni cu gandurile in dojo, parasind taramurile frumoase pe care le-ati vizitat in timpul meditatiei. REI Veti executa un salut din pozitia de sedere (SEIZA). Pentru a executa corect salutul, va trebui sa respectati unele reguli:
  • asezati palma STANGA pe podea putin mai in fata
  • dupa aceea veti aseza palma dreapta, incercand sa formati cu ele un triunghi (latura de jos va fi formata din cele doua degete mari asezate unul in prelungirea celuilalt, FARA A SE ATINGE, iar celelalte doua laturi vor fi formate din cele doua palme.)
  • Indoiti-va din trunchi, cu fruntea spre pamant, fara a atinge insa podeaua.
  • cu capul plecat veti striga ONEGAISHEMASU, ceea ce s-ar traduce aproximativ: “Va rog, invatati-ma!”
  • Indreptati-va spatele
  • aduceti palma DREAPTA pe coapsa, mai apoi palma stanga.
TATE !!!
La acesta comanda veti sari in picioare cu … strigat. Uneori se va dori sa va ridicati incet din SEIZA. Veti executa astfel secventa de asezare inversata. Veti indoi talpile pentru a ajunge in sprijin pe varfurile picioarelor, veti indrepta prima data piciorul DREPT, mai apoi piciorul stang.
IMPRASTIATI-VA !!! sau IN FORMATIE DE LUCRU !!!
Se incepe antrenamentul propriu-zis, care se va incehia cu o noua sectiune de asezare si salut. De data acesta in loc de ONEGAISHEMASU veti rosti ARIGATO GOZAIMASHITA (Multumesc.) Poate ar fi mai usor de zis DOMO, numai ca ar demonstra lipsa de respect.

ALTE INFORMATII UTILE CELOR CARE PASESC PENTRU PRIMA DATA IN DOJO:

Seturile de exercitii incep cu YOI. Dupa terminarea setului veti auzi YAME. Veti reveni in pozitie de “gata” (in YOI) si mai apoi veti auzi un cuvant pe care il veti iubi mult de tot YASEME (Relaxati-va!). Chiar si relaxarea se face dupa comanda. Este momentul in care va reveniti dupa efort. Acum va puteti aranja centura si uniforma. Regulamentul nu permite purtarea de discutii, desi nevoia este mare.
Daca ati intarziat putin va trebui sa asteptati sa fiti observati de instructor. Acesta va stabili daca veti executa flotari sau genoflexiuni (acestea se “ofera” daca ati venit dupa ce s-a trecut la incalzire.) Se poate sa scapati fara ele si daca studentii sunt in faza de aliniere, veti trece in partea stanga (la practicantii fara uniforma.) In acea zona se ajunga prin SPATELE sirului, nu prin fata, si asta numai dupa ce ati salutat inca o data instructorul.
Daca dintr-un motiv anume va trebui sa plecati inainte de incheierea antrenamentului, nu uitati sa anuntati INAINTE. Cand momentul de plecare a sosit, veti merge langa instructor, veti saluta, ii veti aminti ca trebuie sa plecati si, dupa ce primiti din nou acordul, salutati si plecati. La iesirea din sala, din nou REI.
La intrarea in sala, nu uitati sa puneti deoparte pantofii, sosetele, palaria, ceasul si eventualele bijuterii. Nu mestecati guma in timpul antrenamentului. Arata lipsa de respect si in cel mai bun caz veti fi invitati sa o aruncati. In caz ca aveti ghinion, s-ar putea sa fiti “rugati” sa o lipiti in par.
De multe ori veti fi in fata unor miscari sau executii “imposibile”. Incercati sa dati tot ce puteti si veti avea surpriza de a observa ca puteti mai multe pe zi ve trece. Nu veti fi fortati niciodata, dar sensei nu va fi incantat daca nu va dati silinta. Neputinta nu se pedepseste. Neseriozitatea si lenea insa atrag multe probleme.
Se poate intampla sa fiti solicitati sa numarati. Nu aveti nici o scuza daca nu ati invatat numerele pana la 10. Pentru a veni in ajutorul celor care inca nu se descurca in acest domeniu, iata numaratoarea pana la 10:
1. Ichi – unu
2. Ni – doi
3. San – trei
4. Shi – patru
5. Go – cinci
6. Roku – sase
7. Shichi – sapte
8. Hachi – opt
9. Ku – noua
10. Ju – zece

KIAI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nu va fie rusine sa executati acest strigat de lupta. KIAI inseamna “strigat” asa ca nu trebuie sa strigati “kiai”. Va puteti alege alte sunete sau grupuri de sunete. Multi pronunta “ha” sau “he”. Un sfat: incercati sa respectati “obligativitatea” acestui KIAI, chiar daca se va intampla sa fiti singurii care striga si sa primiti din partea “nestiutorilor” zambete si priviri mirate. Daca nu va impuneti sa executati KIAI de cate ori este nevoie, se poate ca in timpul examenului de grad sa uitati sa-l executati (pentru ca v-ati obisnuit sa-l ignorati.) Acest lucru se poate solda cu nepromovarea in gradul superior. Si ar fi pacat de munca depusa.

CAND TREBUIE SA EXECUTAM KIAI?

  • la trecerea intr-o pozitie (zenkutsu dachi sau altele se iau cu KIAI)
  • la ultima executie din set la executarea unei intoarceri
  • la 10 sau la 5 sau la cat cere instructorul
  • cand simtiti ca picati din picioare si aveti nevoie de un “intaritor”
  • la fiecare executie (daca instructorul a dat comanda SAIGO)
De fiecare data cand lucrati cu un partener salutati … la inceput si la sfarsit. Sa nu mai vorbim de eventualitatea in care sensei va solicita pentru a demonstra o tehnica !
HUUUUUUUUUUUUUUHHHHHHHHHHH! PREA MULT ….
Daca simtiti ca sunteti asaltati de prea multe informatii deodata, respirati profund si cititi-le inca o data. Nu sunt chiar atat de grele si uneori nu veti trece prin toate “fazele” descrise. In unele dojo-uri s-a renuntat la MOKUSO, la REI din “sezut” etc. Dar la unele reguli stricte nu s-a renuntat si ar fi pacat sa fiti luati pe nepregatite. Dupa o prima incursiune in dojo, veti intelege toate aceste reguli si veti reusi sa le aplicati. Atunci nu va mai conta unde sunteti si oriunde in lume veti fi acasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu