vineri, 5 aprilie 2013

KARATE SHOTOKAN - Cu ambitii de medalii, cinci maramureseni vor infrunta adversari - reali sau imaginari - la Mondialul din Turcia (VIDEO)
11:07:12 3 aprilie 2013  | autor:  Ramona-Ioana Pop

Vezi VIDEO
In perioada 5-7 aprilie, in Turcia, are loc Campionatul Mondial de Karate Shotokan WSKU. Clubul Sportiv Condor Baia Mare trimite in lupta cinci sportivi, care vor fi insotiti la competitie de antrenorul lor, Viorel Duta 5 DAN. Clubul se va afla pentru a doua oara la un Campionat Mondial, la prima prezenta a maramuresenilor fiind cucerita o medalie de argint. Sperante de podiumuri exista si de aceasta data, desi concurenta va fi una acerba, aproape 2.000 de sportivi fiind inscrisi in competitie. "Speram sa facem treaba buna: speram, pentru ca optimismul il avem fiecare. De asta mergem: sa ajungem sus pe podium", a marurisit pentru eMaramures Viorel Duta, presedintele clubului.


Cinci sportivi de la CS Condor Baia Mare participa la Campionatul Mondial. Este vorba despre Catalin Fonai, Alin Luput (de la sectia Somcuta) si Alexandru Kohan la categoria copii; despre juniorul Flavius Almas (legitimat si la CS Farcasa) si despre Daiana Ghita (de la sectia Somcuta), care va evolua la cadeti.

"Speram sa putem sa ajungem pe podium, tinand cont ca sunt inscrise deja vreo 50 de tari si peste 1.800 sportivi anuntati in grila de participare. Speram sa facem treaba buna: speram, pentru ca optimismul il avem fiecare. De asta mergem: sa ajungem sus pe podium. Daca avem sanse. Daca nu, important este ca participam: cu cat concurezi la mai multe campionate puternice acumulezi mai multa experienta pentru ca pregatirea pentru astfel de competitii puternice este altfel. Contactul permanent cu astfel de concursuri puternice este foarte important", a declarat pentru eMaramures Viorel Duta 5 DAN, presedintele si antrenorul clubului.

Nu este prima oara cand CS Condor isi trimite reprezentantii la un campionat mondial. Flavius Almas a luat in 2010 argintul, la minicadeti. Flavius practica acest sport de 10 ani si a ajuns la karate indrumat de mama, la pachet cu fratele lui, pentru a-si consuma amandoi energia.

"Merg la Campionatul Mondial ca sa castig locul 1. Concurez la doua probe, una de karate traditional, alta de karate modern", a mentionat Flavius.

O lectie pe scurt despre karate shotokan a oferit Viorel Duta: "Este vorba despre modelarea unui sportiv atat mental, cat si fizic. Este vorba despre autocontrol, despre autoeducatie. Se urmareste atat autoapararea, cat si atacul, intr-o combinatie de miscari cu bratele si picioarele. Fiecare luptator, insa, abordeaza lupta in functie de temperamentul lui, de structura fizica si mentala, de personalitatea lui. Tinand cont ca acest stil de karate este foarte raspandit in lume, existand cluburi in fiecare oras din fiecare tara, atat campionatele nationale, cat si cele europene si mondiale sunt foarte greoaie deoarece sunt foare multi concurenti la fiecare categorie, cate 30-40, dintre care numai trei ajung pe podium. Tocmai de aceea si antrenamentele sunt destul de incarcate si fizic, si mental".

In ciuda concurentei acerbe, planuri de medalii are si singura domnisoara din lotul maramuresenilor pentru Mondialul din Turcia, Daiana Ghita, cea care practica acest sport de circa sapte ani.

"Ma pregatesc sa merg la Mondiale. Cel mai important pentru mine este sa obtin rezultate cat mai bune la cele trei probe la care sunt inscrisa. Si sper ca macar la una sa obtin o medalie", a marturisit Daiana.

Cel mai bun rezultat al ei de pana acum este un titlu national cucerit la kata, care este - de altfel - proba ei preferata.

"Acest sport mi-a placut pentru ca iti implica atat corpul, cat si mintea. Este foarte interesant: tot timpul inveti lucruri noi si asta imi place cel mai mult. Asta-i cel mai greu in karate: lupta. Pentru ca niciodata nu ai idee cu cine vei lupta si asta este cel mai greu, implica emotii multe. Dar trecem peste asta si vin alte lucruri. Mai grele", a mentionat pentru eMaramures Daiana.

In perioada 5-7 aprilie are loc Mondialul, la Istanbul. Acolo sportivii de la CS Condor Baia Mare sunt insotiti de antrenorul lor, Viorel Duta 5 DAN.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu