joi, 13 septembrie 2012

Disciplina si eticheta in dojo

Obiceiul de a purta uniforme albe (dogi) in dojo este un insemn al budo karate si un simbol al puritatii si inocentei dorintei pe care il introduce Budo in artele martiale. Acesta (costumul de practicant) trebuie sa fie intotdeauna curat. Centura se considera a contine o parte din spiritul angajat in pregatire si nu se spala pentru a va conserva clipele de daruire in pregatire.
Intotdeauna sa-ti scoti papuci la intrarea in dojo. La intrare si iesire din dojo, cu fata catre sala, ne inclinam si salutam din FUDO DACHI (pozitie de baza) spunand „OSU !” in semn de respect si apreciere fata de DOJO si persoanele din el. Daca ai intarziat la antrenament, ingenunchiezi in SEIZA (pozitia de salut din asezat) in partea laterala a clasei pana instructorul te vede si iti da voie sa intrii in antrenament. Du-te prin spatele sirului cand ti se va spune sa-ti iei locul in rand. Iesirea se face tot prin spatele colegilor.
Nu-ti scoate nici o parte din dogi in timpul antrenamentului daca nu ti se spune aceasta. Cand ti se cere sa te aliniezi sau sa iti schimbi pozitia fa-o repede si ordonat spunand „OSU !”.
Nu se paraseste asezarea in formatia de lucru fara a cere permisiunea instructorului, indiferent de motivatie.
Niciodata sa nu stai cu fata la altar cand iti aranjezi tinuta.
Cand doresti sa lucrezi cu cineva mai mare in grad cere-i ajutorul politicos : Onegai shimas – doresti sa lucrezi cu mine. Niciodata nu practica kumite decat daca este prezent un instructor. Cand practici kumite cu o centura neagra arata respect pentru gradul sau. Daca crezi ca trebuie sa lupti mai tare lupta, dar aminteste-ti ca ei au gradul tau in minte in timpul de desfasurare al luptei. Faptul ca lupti cu o centura neagra nu inseamna ca trebuie sa lupti cat poti tu de tare si sa ignori regulile de kumite. Nu cere sa ti se dea un grad mai mare pentru lupta. De asemenea nu trebuie sa refuzi sa lupti cu cei mai mari in grad. Daca esti ranit spune aceasta celui cu care lupti.
Intotdeauna vom reactiona rapid la instructiunile Senpai/Sensei/Shihan-ului ce conduce antrenamentul , si salutand fiecare indicatie primita spunand „OSU !”
Cand esti chemat sa demonstrezi tehnici cu sensei incepe cu o aplecare cu „OSU !” zis. Fa tot ce poti sa folosesti cea mai buna tehnica cand esti uke pentru cei cu grade mari. Trebuie sa te straduiesti tot timpul si sa prezinti un spirit de antrenament riguros si puternic.
Pregatirea trebuie sa fie o dorinta clara si marcata de perseverenta si tenacitate. Nu deranjam in nici un fel dorinta colegilor de a se pregati, perfectiona pe calea Artelor Martiale in general si a  Karate-ului in special. Intotdeauna vom sta in FUDO DACHI asteptand urmatoarea comanda din procesul de pregatire.
Toate comenzile din procesul de pregatire trebuiesc urmate pentru a ne putea perfectiona si devini mai bine pregatiti. Chiar daca nu putem la un anume moment dat sa facem un exercitiu, ne vom stradui sa dam tot ceea ce avem mai bun caci numai asa vom progresa.
In DOJO nu se poarta bijuterii sau alte accesorii de orice fel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu