vineri, 25 ianuarie 2013

Liderul fără intuiție vs. liderul intuitiv

Liderul fără intuiție vs. liderul intuitiv


Este greu să scriu un text sută la sută nepărtinitor la acest album, pentru că persoanele care apar în el fac parte din două tabere care s-au aflat una împotriva celeilalte în weekend, iar eu am fost de partea uneia dintre aceste două grupari.

Rândurile care urmează sunt un fel de pagină de jurnal personal, conținând o lecție care mi-a fost predată, involuntar, în weekend și concluziile pe care le-am tras la finalul lecției.

Albumul conține fotografii de la două evenimente diferite dar protagoniștii sunt aceiași. Consider că antiteza dintre fotografii susține ceea ce voi scrie în continuare.

Duminica, 20 ianuarie, Federația Română de Karate a ales un nou președinte în locul celui care a înființat această organizație și a fost la conducerea ei timp de 16 ani. În locul domnului Adrian Popescu Săcele, acum se află la conducere domnul Lucian Băroiu.

Dintotdeauna am considerat că principala calitate a unui lider bun este intuiția. Cred că este atât de importantă încât toate celelalte calități ale unui lider bun, adunate la un loc, nu pot compensa lipsa intuiției. Personal, mi s-a întamplat de puține ori sa mă aflu în fata unor lideri intuitivi și de fiecare dată am simțit aceleași lucruri și am observat aceleași moduri de abordare a situațiilor. Un lider intuitiv nu îți impune niciodată să-l urmezi, el știe că direcția în care se îndreaptă este cea bună și nu va impune decât regulile care trebuie respectate de cei care-l urmează. Un lider intuitiv nu te face să simți că ești condus ci doar că i-ai delegat lui niște responsabilități, iar asta e foarte important pentru că astfel el se înconjoară de acele personalități puternice care nu acceptă sa fie mânate precum niște oi. Un lider intuitiv te face să te simți în siguranță alături de el, arătându-ți că faptul că el știe ce urmează să se întâmple se bazează nu pe noroc, nu pe presupuneri, ci pe experiența care îl ajută să anticipeze evenimentele următoare.

În weekendul 19-20 ianuarie mi s-a predat pe viu o lecție despre cum poti diferenția un lider fară intuiție de unul intuitiv.

Un lider fără intuiție poate ajunge, după 16 ani de conducere, în postura în care două treimi din oamenii pe care-i conduce sunt împotriva lui și probabil nu va face nimic să schimbe această situație. Un lider intuitiv va simți imediat când oricare dintre cei pe care-i conduce este nemulțumit și va rezolva problema.

Un lider fără intuiție poate ajunge în postura în care cele două treimi din cei pe care-i conduce se hotărăsc să-l schimbe și este surprins de această acțiune. Un lider intuitiv va anticipa orice reacție din partea celor pe care-i conduce, mai ales din partea celor care sunt nemulțumiți și va încerca să îndrepte lucrurile.

Un lider fără intuiție, surprins de faptul că oamenii pe care-i conduce sunt împotriva lui, poate fi cuprins de disperare și poate prezenta, de două ori consecutiv, propuneri aberante, în neconcordanță cu legea. Una dintre aceste propuneri poate fi împărțirea în două a organizației, o parte numeroasă, formată din cei care sunt împotriva lui și una mai puțin numeroasă, cu susținătorii lui, ambele tabere fiind obligate la compromisuri. Altă propunere poate fi garantarea cu bunuri materiale a faptului că metodele lui de conducere se vor schimba din acel moment. Un lider cu intuiție va anticipa că va pierde și va face ce e necesar pentru a pierde demn și pentru a rămâne în luptă, pentru a-și putea apăra convingerile.

În ziua confruntării finale, un lider fără intuiție care știe că va pierde poate avea reacții bizare față de cei pe care încă îi conduce, lăsându-i să aștepte ore întregi sau față de reprezentanții presei, pe care-i poate da afară din sala în care au loc alegerile. Un lider cu intuiție știe că, mai ales în astfel de momente, este crucial să se comporte cu respect față de cei pe care-i conduce și față de reprezenanții presei care urmează să scrie, pentru prima dată după 16 ani, despre organizația al cărei președinte el încă este. Pentru un lider cu intuiție este nevoie doar de puțină imaginție să-și dea seama ca gestul de a da presa afară va avea ca rezultat o pătare definitivă a imaginii și că, fiind complet inutil, îi va scădea imediat din autoritate: presa va fi adusă imediat înapoi, pentru că așa spun regulile bunului simț dar și legile din România.

Un lider fără intuiție poate ajunge în situația în care, aflându-se în fața presei și a celor pe care-i conduce să i se ceară la unison, nu în liniște, să-i trateze cu respect pe cei care urmează să-i decidă soarta și va fi nevoit să predea ștafeta conducerii ultimului eveniment la care frâiele se aflau în mâinile sale. Un lider cu intuiție știe să conducă și atunci când tot ce se întâmplă este în defavoarea lui.

Un lider fără intuiție poate prezenta, în ziua confruntării finale, o a treia și ultimă propunere aberantă și în neconcordanță cu legile, cum ar fi dezafilierea organizației pe care încă o conduce de la o organizație mondială, cu scopul de a putea afilia o nouă organizație pe care tocmai a înființat-o la acea organizație mondială, expunându-se riscului de a fi desființat în câteva fraze de un reprezentant al legii. Un lider cu intuiție reușește să-și păstreze judecata limpede chiar și în cele mai nefavorabile momente.

Un lider fără intuiție, văzându-se în fața momentului în care urmează să piardă, va pleca, sau va fugi sau se va ascunde, orice verb care poate defini dispariția lui din fața celor pe care încă îi conduce, fără nici o frază de încheiere, poate fi folosit. Un lider cu intuiție nu va avea niciodată o atitudine de copil care a rămas fără jucărie, el știe să piardă cu demnitate și să facă tot ce e posibil, chiar și un compromis, pentru a rămâne ”în cărți”. El știe că astfel își va putea dovedi calitățile, nu-și va dezamăgi susținătorii și va putea recâștiga ce a pierdut.

Un lider fără intuiție, când pierde, pierde tot. Un lider cu intuiție, când pierde, profită de ceea ce a câștigat pierzând.

Întâmplător, probabil datorită poziției în care mă aflam în calitate de fotograf neoficial și delegat cu drept de vot (in picioare, lângă ușă), ultimele cuvinte spuse de fostul lider cuiva din încăpere mi-au fost adresate, cu o strângere de mână și un gest spre sală:
”-Uită-te bine la ei, ei îți vor decide viitorul.”

M-am uitat în sală. Cei care aveau nevoie de cineva care să le decidă viitorul nu erau acolo. Rămăseseră doar cei care aveau nevoie de un nou început.

Câteva zile mai târziu, pe lista de mail care a fost un adevărat câmp de luptă timp de două luni, noul lider al FRK scria că simte că lumea a votat cu el nu neapărat pentru că avea încredere în el ci pentru că reprezenta un nou început.
În opinia mea, asta e o dovadă de intuiție.

Fotografii făcute cu NIKON1 V1
Text și fotografii de Ovidiu Jelea ( www.borntoexplore.ro, www.vagabond-tv.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu