marți, 13 septembrie 2011

Condorii razboinici

Baia Mare tinde sa devina un foarte important centru national in domeniul artelor martiale. In orasul de pe malul Sasarului activeaza peste 15 cluburi de acest gen, practicantii de Shotokan asteaptand medaliile campionatelor nationale.

Intre 28 si 30 octombrie, la Botosani, au loc Campionatele Nationale de Karate Shotokan pentru copii si juniori, in paralel cu Cupa SEN-NO-SEN pentru cadeti, juniori si seniori. Ambele competitii servesc drept criterii de selectie pentru selectia in lotul national si, implicit, participarea la competitiile importante din strainatate. Baia Mare este reprezentata de CS Condorul, club care a inscris in competitie 23 de sportivi la toate categoriile de varsta si greutate, la ambele probe (kata si kumite). Antrenorul Ioan Viorel Duta (centura neagra, 5 Dan) a enumerat obiectivele delegatiei baimarene: “federatia are foarte multe cluburi afiliate, asa ca ne asteptam la o competitie foarte stransa (estimez o participare de 500-600 de sportivi). Avem sanse la medalii si sper la cat mai multe prezente intre primii 4. Din pacate, nu putem sa ne prezentam in competitia pe echipe, fiindca nu avem 3 sportivi pe categorie, insa la individual asteptam medalii de la Raul Bob, Gica Duta si Maxim Iliuta, la copii, precum si de la Tiberiu Barkoczi, Marius Miholca si Sandu Demeter la juniori”. Un numar destul de mare de cursanti vin in fiecare saptamana la cursurile antrenorului baimarean, care ofera, pe langa un mod costructiv de petrecere a timpului liber, si alternativa performantei. In acelasi timp, atrage spre efort fizic o generatie care incepe sa fie atinsa de “maladiile” societatii de azi, obezitatea si sedentarismul. “Prefer sa-mi vad copilul aici, la miscare, suportand anumite rigori, confruntandu-se cu el insusi, constietizandu-si limitele, decat sa stea toata ziua in fata calculatorului sau a televizorului. In plus, invata sa se apere, fiindca deja apar pericolele in curtea scolii. Trebuie sa se poata descurca in asemenea situatii”, a declarat unul dintre parinti, care nu considera karate ca fiind un sport prea dur.
Karate, sport prohibit in Romania perioadei antedecembriste, cand antrenamentele trebuiau sa se desfasoare mascat in diferite locatii (“ne prefaceam ca practicam judo sau aerobic, cateodata chiar dansuri, numai sa nu fim prinsi”, marturiseste Viorel Duta, antrenorul care isi foloseste experienta dobandita in acea perioada predand cursuri de taibo - combinatie de dans, aerobic si karate), cunoaste o dezvoltare rapida. Sub indrumarea lui Damian Gheza (Baia Sprie) si Radu Morar (Targu Lapus), au inceput sa rasara talente si la sectiile din afara Baii Mari, Diana Morar (categoria 11-12 ani) din Targu Lapus fiind cea mai promitatoare speranta la „Nationale”. Din punct de vedere financiar, clubul Condorul se autofinanteaza (prin cotizatiile sportivilor), parintii fiind cei care sustin in mare masura si deplasarile. Daca sportivii de la Dragonul sunt deja renumiti in intreaga tara pentru rezultatele europene si mondiale, cei de la Condorul spera sa le calce pe urme, dorindu-si sa aduca in Baia Mare cel putin un titlu de campion.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu