luni, 13 decembrie 2010

Club Sportiv Condor

n timpul comunismului, in Romania, a aparut un nou fenomen sportiv si anume cel al artelor martiale. Prin anii ‘60-’70, s-au facut schimburi de experienta intre studentii romani si cei straini care mai veneau pe la noi. Astfel, au intrat artele martiale in Romania. Desi practicarea artelor martiale era interzisa din motive politice, in anii ’70 s-au fondat Departamente de Karate Shotokan, care functionau in cadrul centrelor universitare din tara. Acestea au avut nucleul de organizare si conducere la rectoratul Universitatii din Brasov. In Romania, mentorul miscarii de Karate Shotokan a fost Adrian Popescu, care are centura neagra 7 dan si este presedintele Federatiei Romane de Karate Modern.

In Romania, incet, dar sigur, au aparut si cluburile sportive profilate pe arte martiale si mai exact pe karate. In judetul Salaj, in ’89, exista deja Clubul Sportiv Karate Shotokan. Tot cam in aceasta perioada s-au pus bazele formarii si dezvoltarii unor cluburi de gen in judetele Bihor, Harghita si Valea lui Mihai. Cel care a ajutat la infiintarea lor este Viorel Duta, presedintele CS Condor Baia Mare, club infiintat in 1992, care s-a numit, pana in 1999, Asociatia Sportiva Condor. De asemenea, in ianuarie 1990, s-au pus bazele formarii Federatiei Romane de Arte Martiale, moment in care toate entitatile si centrele dezvoltate in ilegalitate s-au intalnit la Hotel Parc, in Bucuresti, pentru a alege un for conducator.
Un club cu traditie in Maramures
CS Condor Baia Mare este condus de Viorel Duta. Vicepresedinti sunt Marin Bragaru si Cristian Ciolta. Scopul infiintarii acestui club a fost urmarirea dezvoltarii artelor martiale in judet. Astfel, s-au infiintat noi sectii de Karate Shotokan la Tg. Lapus, Lapusul Romanesc, Somcuta Mare si Farcasa. Incepand cu 2000, exista si in Baia Sprie o sectie de acest gen, care, in scurt timp, a devenit un club de sine statator, cu rezultate foarte bune in competitii. Clubul se numeste Umbra Baia Sprie si este condus de Demyen Geza, fost elev al lui Viorel Duta.
Clubul Condor are in total, daca punem si sectiile din Maramures, 80 de sportivi cu varste cuprinse intre cinci si 38 de ani. Dintre performantele lor amintim medaliile de aur luate la Campionatele Nationale de Karate Kyokushin - in 2005 (seniori, copii), 2006 (copii, minicadeti) si 2007 (minicadeti). De asemenea, clubul se mandreste cu un loc sase luat la Europenele din 2006 ce au avut loc in Italia. In acest sens, Viorel Duta a afirmat: “Rezultatele in Karate Shotokan se obtin foarte greu. Stilul e foarte raspandit, numai la etapele de zona se aduna 150 de sportivi. La Campionatele Nationale vin in jur de 500, concurenta e mare, trebuie multa munca si transpiratie”.
CS Condor traieste, din punct de vedere material, din autofinantare, din bani de la Directia Judeteana pentru Sport Maramures si de la Consiliul Local, chiar daca putini. Sponsorii sunt greu de gasit, pentru ca legea sponsorizarii e ambigua si nu exista motivatii sportive din partea patronatelor.
Exista posibilitatea ca, in viitorul apropiat, sa se infiinteze, la initiativa conducerii CS Condor Baia Mare, Asociatia Nord Amical Karate, compusa din cluburile de gen din Bihor, Salaj si Maramures.



Iulia Komornyik
iulia.komornyik@ne-cenzurat.ro

Viorel Duta:


“Artele martiale sunt legate de natura”

S-a nascut pe data de 4 ianuarie 1965, la Somcuta Mare. A terminat Scoala Militara cu gradul de subofiter, dar nu mai profeseaza de la Revolutie. A preferat sportul, pe care il practica din 1979. A ales artele martiale pentru ca i-au placut inca de la inceput. A inceput cu Karate Kyokushin, iar primul sau antrenor (sensei) a fost Ionica Pop, care preda si in zilele de azi. Dintre performantele sale mentionez faptul ca, in 1991, a fost vicecampion european la Karate Shotokan, iar din 1992 profeseaza ca antrenor.
Iulia Komornyik: De unde numele de “Condor”?
Viorel Duta: Condorul e o pasare de prada, ceva ca si vulturul. O pasare de prada care emana multa putere. Mereu m-a inspirat statutul acestei pasari. Apoi, artele martiale sunt legate de natura, de viata pasarilor in special, care sunt atat de libere si, totusi, au o disciplina in viata lor. Shotokan este reprezentat in viata animalelor de catre tigru. Este stilul tigrului in Karate.
I.K.: In afara de performante, ce altceva mai castiga sportivul prin practicarea artelor martiale?
V.D.: In primul rand, performantele se impart in doua pentru un karateka (luptator). Prima categorie de performante este limitata in timp, intre 10 si 35 de ani. Acestea sunt exact performantele sportive. Categoria a doua se refera la formarea sportivului ca om, ca si un caracter puternic. Este formare mentala si fizica foarte sanatoasa. Aceste performante te urmaresc toata viata.
I.K.: In cariera d-voastra, ati intalnit mari maestri ai artelor martiale?
V.D.: Da, bineinteles. Nu ii mai stiu exact dupa nume, dar tin minte ca m-a marcat foarte mult faptul ca, desi aveau intre 50 si 60 de ani, aratau un asemenea dinamism, putere si forta interioara ca si la 30-35 de ani. Si eu imi doresc sa ajung la fel ca ei. Artele martiale intineresc si intretin.

4 comentarii:

  1. Pt. Viorel DUTA - sensei
    Sunt plt.adj. Iunian Dan
    am fost elev la dv., la sala, am lucrat sub indrumarea dv!
    Instruiesc baietii din armata pentru competitii.!

    as fi recunoscator...si nu numai atat...sa pot sa pregatesc baietii mei la sala dv.... cu experienta care exista la clubul dv. ...
    pentru o zi sau 2 inainte de competitii...sau cum decideti dupa evaluarea baietilor mei!
    Cu respect Dan IUNIAN

    RăspundețiȘtergere
  2. Osu!

    Am inceput sa listez cluburi de karate shotokan din Romania.
    As avea o intrebare: exista date de contact sau o pagina web pentru CS Condor?

    Cu stima
    Cristi

    RăspundețiȘtergere